Dezinfecție

disinfectionDezinfecția ca procedeu general reprezintă totalitatea metodelor şi mijloacelor folosite pentru distrugerea virusurilor, bacteriilor, ciupercilor şi elementelor parazitare patogene, condiţionat patogene şi saprofite din mediile vizate, în vederea asigurării şi menţinerii stării de sănătate şi igienei absolut necesare. În profilaxia înfecției, în general, dezinfecția este principala metodă de îndepărtare, neutralizare sau distrugere a germenului patogen, iar prin extinderea asupra mucoaselor și a pielii, dezinfecția poate avea și un rol terapeutic ajutant local.

Din punct de vedere calitativ și cantitativ, dezinfecția are mai multe faze: asigurarea reducerii numărului sau concentrației de germeni sub o limită (infectantă); anularea sau neutralizarea calităților agrasive ale acestora (inactivare); distrugerea lor totală (sterilizarea).

Tipuri de dezinfecție

Dezinfecția profilactică generală se face în sistem gospodăresc de 2 ori/an (primăvara și toamna). În sistem intensiv și alternativ se execută după fiecare ciclu de producție, cel puțin de 2 ori/an.

Dezinfecția de atac se realizează pentru a distruge atât germenii patogeni cât și combaterea unui posibil focar infecțios.

Dezinfecția sistemelor HVAC – circularea și recircularea aerului prin tubulaturi și filtre ajută foarte mult la răspândirea unor microbi sau germeni ce pot pune în pericol sănătatea persoanelor din locația respectivă, Tratamentele proflactice (preventive) sunt indicate, ele având ca scop distrugerea eventualilor germeni patogeni care în mod normal se dezvoltă local, influențând negativ starea de sănătate a oamenilor și animalelor.

Dezinfecția și curățarea hotelor indutriale – necurățarea hotelor și a ventilației, din cauza acumulărilor de grăsime și murdărie se creează un potențial pericol de incendiu (prin temperaturile ridicate și a îngustării sistemului de evacuare), precum și înmulțirea microbilor din zonele vizate.

Tipuri de germeni:

Dezinfecție Stafilococi

sunt bacterii de forma rotund-ovalară (coci), gram pozitivi (se colorează cu colorant Gram), cu un diametru de 0,5-1,5 mm, dispuși caracteristic în grămezi (ca și ciorchinele de strugure). Genul Staphylococcus cuprinde aproximativ 27 de specii de stafilococi, dintre care cele mai des asociate cu infecții umane sunt în ordinea frecvenței: Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus lugdunensis, Staphylococcus saprophyticus și Staphylococcus schleiferi.

Dezinfecție Streptococi

germeni bacterieni larg răspândiți în jurul omului și animalelor cu specii saprofite patogene. Sunt gram pozitivi, uneori capsulați, nesporulați, de forma sferică sau ovoidală, temperatura optimă de dezvoltare este de 37 grade Celsius și un pH de 7,4-7,6. În dezinfecția antistreptococică se poate utiliza cu succes formolul și clorul în concentrații uzuale.

Dezinfecție Pneumococi

este unul dintre germenii bacterieni sensibili. El supraviețuiește înglobat în materii organice în condiții deosebite de uscare, liofilizare sau congelare la -70 grade Celsius și la adăpost de lumină câteva luni. La căldură mare în 10 minute la +52 grade Celsius, la lumina solară directă rezistă cel mult o oră, iar la lumina difuză 1,5 ore. Pneumococul este foarte sensibil la toți dezinfectanții uzuali, la săpunuri, coloranți și la mediul acid.

Dezinfecție Bacilul Botulinic

este un germene saprofit cu largă răspândire în natură și deseori răspândit în intestinul animalelor și al omului, este gram pozitiv, necapsulat, sporulat. La 120 grade Celsius toți sporii botulinici sunt distruși în 30 de minute.

Dezinfecție Meningococi

este un germen deosebit de sensibil, care nu poate supraviețui în mediul extern mai mult de 2-3 zile înglobat în mucozități. Dacă este neprotejat, moare în 1-2 ore la temperatura camerei, iar la lumină și la uscare în 3 ore. Este sensibil la frig (moare sub 24 grade Celsius) și sensibil la căldură mare (la55 grade Celsius moare în 5 minute).